top of page

VIZE ISLEMLERI HAKKINDA BILGI

Work and Travel sürecinin en stresli aşamasıdır vize görüşmesi. Aslında bu kadar stres yapılmasının sebebi bir takım şehir efsaneleri ve konsolosluk binalarının kasvetli ortamıdır. “Ankarada 8 numarada Çinli kadın var kimseye vize vermiyor” “Sarışın kadın resmen herkese red verdi” gibi cümleleri duymama ihtimaliniz yok eğer vize görüşmesine gidiyorsanız.

Work and Travel programı için J1 vizesine başvurur ögrenciler. Ankara yada İstanbulda bulunan ABD Konsolosluklarından yüz yüze mülakat sonucu verilir W&T vizesi. Vize randevunuz şirketiniz tarafından ayarlanır, siz sadece Ds 160 formunu online bir şekilde doldurursunuz. Bu formda sizin hakkınızda neredeyse tüm bilgileri alır konsolosluk. Vize görüşmesi için gereken belgeleri şirketiniz size vize görüşmesinden önce iletecektir, bu belgeler pasaport( var ise eski pasaportunuz), DS belgeniz, DS 160 formunuz, Sevis kağıdınız, iş sözleşmeniz, öğrenci belgesi ve kapalı zarfta mühürlü transkript belgeniz ve biyometrik fotoğraf .Vize mülakatına girmeden önce üzerinizdeki bozuk para, telefon, kulaklık vs malzemelerinizi emanetçilere yada tanıdık birilerine bırakmanız gerekiyor. Güvenlik önlemlerinin sizin düşündüğünüzden daha fazla olduğu yerlerdir konsolosluklar.

Vize görüşmesi için randevu saatiniz vardır fakat muhtemelen 1 saat gecikmeli olarak girersiniz görüşmeye. Özellikle Mart ayında W&T vize mülakatlarının yogun olduğu tarihlerde uzun kuyruklar olabiliyor. Binaya girdiğinizde ilk olarak evraklarınızı sıraya koymanıza yardımcı olan ve size sıra numarası veren görevliler vardır, sıra numarası aldıktan sonra banka gişelerine benzeyen görüşme kabinlerini göreceksiniz, siz sırtınız dönük bir şekilde sıranızın gelmesini bekleyeceksiniz. İlk olarak numaranız yandığında parmak izi kontrolüne gideceksiniz, sakın orada kendinizi anlatmaya, vizeyi oradan almaya çalışmayın 🙂 Parmak izinden sonra artık görüşme için sıra bekleyeceksiniz. Vize görüşmesi İngilizce olarak gerçekleştirilir. Sıra geldiğinde numaranıza göre bir gişeye gideceksiniz, görevli sizin belgelerinizi karıştırıyor olur, suratınıza bakmayabilir. Kendinizle ilgili, ailenizle ilgili, okulunuzla ilgili, Amerikada çalışacagınız iş ve bölge ile ilgili, gidiş dönüş tarihlerinizle ilgili sorular gelecektir. Eğer ortalamanızda sorun var ise transkriptten de soru gelebilir, neden ortalaman düşük gibi, burada mantıklı bir açıklama yapmanız gerekir. Amerikada akraban, arkadaşın var mı, orada kalmayı ister misin gibi tuzak sorular da gelebilir. Bunlara cevabınız her koşulda “hayır” olsun. Son sınıf ögrenciler için ise döndüğünde ne yapacaksın sorusu sık sık sorulur, görevli sizin döneceginize inanırsa vizeyi onaylar.

Vize reddi oranı aslında korkulacak kadar yüksek değildir. Çok düşük ortalama, çok yetersiz dil seviyesiyle bile vize alabilen kişiler çıkıyor her sene.
Peki ne gibi sorular gelir mülakatta, kısaca çıkması muhtemel sorular;
-Nerede okuyorsun?
-Hangi bölümde okuyorsun?
-Ne zaman mezun olacaksın?
-Akademik not ortalaman kaç?
-Okulu bitirince ne yapmak istiyorsun, hayalindeki meslek?
-Amerikada nereleri görmek istiyorsun, daha önce Amerikada bulundun mu?
-Hangi işte çalışacaksın, hangi bölgeye gideceksin?
-Hangi amaç ile W&T a katılıyorsun?(Burada sakın para kazanmak için veya dil öğrenmek için demeyin, zira W&T da amaç ne para kazanmak ne de dil öğrenmektir, dil öğrenmek için Dil Okuluna neden gitmiyorsun gibi bir soru ile karşılaşabilirsiniz, o yüzden yeni deneyimler yaşayarak, DİLİMİ GELİŞTİRMEK istiyorum diyebilirsiniz.)
– Amerikada en çok nereyi görmek istiyorsunuz?
-Anne-Baba ne iş yapıyor?Varsa kardeşlerim hakkında sorular gelebilir.

Vizeniz onaylanırsa size bunu belirten bir kağıt vereceklerdir, eğer pasaportunuzu geri verirlerse vizeniz onaylanmamış oluyor, böyle bir durumda itiraz etmek yada bunu sorgulamak gibi bir yola başvurmayın. Sonraki günler için yeni bir vize randevusu alabilirsiniz 160 dolar görüşme ücretini ödeyerek. Vize reddinin başlıca sebepleri dil yetersizliği, okulla ilgili olan sorunlar, ortalamanın aşırı düşük olması, W&T dan sonra geri döneceginize görevlinin inanmamış olması ve son olarak çok nadir de olsa isim soruşturmasından dolayı red alabilirsiniz. İsim soruşturması süreci 2-3 ay bile sürebiliyor, daha önce sizin isminizde birisi Amerikada bir suça karışmış ise bu soruşturma başlatılır.

Vize mülakat süreci kısaca böyle, unutmayın ki görevliler size vize vermek için orada, hiçbir görevlinin size karşı düşmanlığı yok, anlamadığınız sorularda kibarca tekrar etmelerini söyleyebilirsiniz, maksimum 4-5 dakika sürecek olan ve 5-6 soru sorulacak olan mülakattan korkmayın.
Umarım herkes sorunsuz bir şekilde vizesini alıp American Dream için beklemeye başlar 🙂

  • twitter
  • facebook
  • instagram
  • vkontakte

©2017 by WORK AND TRAVEL USA

bottom of page